Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

Putna apoteka

Ukoliko imate u planu putovanje, evo nekoliko saveta o tome šta bi trebalo da ponesete sa sobom, kako bi izbegli nepotrebne komplikacije. Prvo i osnovno spakujte u kofer zdravstvenu knjižicu ili putno osiguranje ako putujete u inostranstvo.  Zatim, potrebno je poneti svoju priručnu apoteku i to ono neophodno i najnužnije. Bitno je da lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga. To važi i za hroničnu terapiju koju pacijent svakodnevno koristi i nosi sa sobom na putovanje.

Putna apoteka mora sadržati lekove za neželjene situacije i to:

1. Lekove protiv mučnine u vožnji za osobe koje imaju takvih problema (Dimigal)

2. Lekove protiv bolova i povišene temperature u obliku tableta ili šumećih tableta za odrasle ili u obliku sirupa i čepica za decu (npr. Paracetamol, Brufen) 

3. Lekove protiv proliva i stomačnih tegoba, kao što su Medicinski ugalj ili Smecta za decu ili preparati za obnavljanje crevne flore koje mogu koristiti i deca i odrasli (Probiotic, Linex).Uz ove lekove neophodno je koristiti i rastvor za nadoknadu tečnosti (Orosal).

4. Lekove protiv zatvora (Laxomucil, Transilan)

5. Tablete ili sprej za dezinfekciju usta i grla kao prva pomoć pri peckanju i bolu u grlu i kašlja (Tantum verde, Septolete, Strepsils...) 

6. Sredstvo za dezinfekciju površinskih rana: alkohol, povidon jod, sterilna gaza, zavoj, flaster, antibiotski prašak ili sprej.,

7. Lekovi protiv alergija uzimaju se po preporuci lekara u odgovarajućoj dozi i na način kako je propisano. Za spoljne manifestacije alergije mogu se koristiti Hipergel ili Fenistil gel.

Ova putna apoteka mogla bi da posluži i za letnji i za zimski odmor. Ipak, postoje izvesne razlike kada je u pitanju letovanje na moru  ili zimovanje na planini. Pre svega, more i sunce zahtevaju temeljniju zaštitu kože od  spoljnih utucaja, pa se  zato preporučuju kreme sa visokim zaštitnim faktorom i losione i mleka za negu kože posle sunčanja. Zatim, sredstva za zaštitu od ujeda insekata, kao i sredstva nakon uboda insekata, obavezan su deo letnje apoteke.

Što se tiče zimske putne apoteke, češća je upotreba lekova za ublažavanje nazeba i prehlade, bilo u obliku kesica ili tableta (Fervex, Coldrex, Influrex, Upsarin), kao i obaveznih kapi za nos. Upotreba antibiotika nije preporučljiva bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Putna apoteka mogla bi da sadrži i toplomer, vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju ruku i td.

Ukoliko se odlučite za inostranstvo kao destinaciju za odmor, treba reći da se moraju poštovati zakoni pojedinih zemalja u smislu količine lekova koju je dozvoljeno preneti preko granice, a za lekove jakog dejstva, o zakonskoj regulativi nošenja tih lekova. Isto tako, bitno je reći da većina lekova u zapadnim zemljama može da se kupi samo uz lekarski recept, a oni koji ne idu na recept mogu se kupiti i po marketima. Nazivi lekova nisu isti kao kod nas, pa je potrebno znati internacionalni nezaštićeni naziv leka (manjim slovima naznačen na kutiji ispod imena leka ili u zagradi) i oblik leka.

Snežana Mijailović - Begović mag.farmac.

SREĆAN PUT!