Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

Kako ispravno koristiti kapi za oči

Nepravilnom upotrebom kapi za oči se nepotrebno troše!

kapi-za-ociKapi za oči se  koriste za lečenje mnogih uobičajenih stanja.

Mogu se koristiti kod svraba ili suzenja očiju, kao kod alergija na primer. Mogu biti prepisane za virusne ili bakterijske infekcije ili za druga oboljenja kao što je glaukom. Kada se kapi za oči ne koriste ispravno, efeket lečenja neće biti potpun. Ako kap ne padne direktno u oko, terapija neće biti adekvatna, jer će kap skliznuti niz obraz.

Donji očni kapak trebalo bi nežno uštinuti i povući na dole i ka spolja, da se napravi oblik džepa. Da bi se oslobodila kap, okrenuti bočicu naopako i stisnuti je. Za neke ljude je ovo komlikovano, pa mogu probati da legnu i onda povuku donji očni kapak u formu džepa. Najjednostavnije rešenje je da Vam neko drugi stavi kapi. Setite se da operete ruke pre i posle stavljanja kapi. Veoma je važno da zapamtite da kapaljka NE SME da dodirne oko ili Vaš prst, jer bi to moglo kontaminirati očne kapi. Kapi za oči nikada ne treba deliti ni sa kim! Pratite uputstvo za pacijenta i pitajte farmaceuta da Vam pomogne da razumete način njihove upotrebe, kako da ih pravilno čuvate, kao i sa rokom upotrebe nakon njihovog otvaranja. Vaš farmaceut Vam može preporučiti kapi za oči koje se ne propisuju na recept ako odgovaraju Vašem problemu i može odgovoriti na sva pitanja u vezi kapi za oči propisanih na recept i onih koje se mogu kupiti i izdati bez lekarskog recepta.

Pravilna upotreba kapi za oči

Skoro svako od nas je nekada koristio kapi za oči: za infekcije oka, za stavljanje kontaktnih sočiva, za vlaženje suvih ili iritiranih očiju, pre ili posle operacije oka. Postoji ispravan način za korišćenje kapi za oči, mada se često nepravilno koriste, čime dolazi do prosipanja i gubitaka i neadekvatnog lečenja.

Pratite sledećih sedam koraka:

 1. Uvek prvo operite ruke pre stavljanja očnih kapi
 2. Promućkajte bočicu ako je na njoj naznačeno. Ako je bocica bila u frižideru, zagrejte je medju dlanovima do sobne temperature
 3. Očistite nežno očne kapke  pomoću pamučne vate ovlažene toplom vodom i to brisanjem kapka od unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu zatvorenog oka
 4. Povucite glavu unazad ili lezite i gledajte na gore. Koristeći palac i kažiprst, nežno ustinite donji očni kapak i povucite na dole do oblika džepa.
 5. Stavite kap u kesicu formiranu od donjeg kapka, a ne direktno u oko. Ako se koristi mast za oči, stavite 5-6mm istisnute masti u kesicu donjeg kapka, idući od spoljnog ka unutrašnjem uglu oka. Vodite računa da kapaljka ili  tuba masti ne dodiruju oko.
 6. Nežno zatvorite oči na 1 do 3 minuta (ili prema instrukcijama lekara) da bi se lek apsorbovao sa površine oka. Ima preporuka i da se unutrašnja strana oka pritisne prstom da bi se sprečilo isticanje leka iz oka.
 7. Ako je potrebna još jedna kap za lečenje oka, sačekajte najmanje 5 do 10 minuta pre nego što upotrebite drugu kap, da se prva kap ne bi sprala sa oka. Kesica formirana od donjeg kapka može primiti samo jednu kap i višak kapi ce da iscuri iz oka.
 8. Ne propuštajte doze!


Još nekoliko korisnih saveta za ispravno korišćenje kapi i masti za oči:

 • Proverite da li su Vaše kapi za oči u roku i nemojte ih nikada koristiti po isteku roka.
 • Zapišite datum otvaranja kapi ili masti za oči, jer rok upotrebe više ne odgovara onom pre otvaranja originalnog pakovanja.
 • Rok trajanja je kraći za magistralno izrađene kapi, od tri do pet ili sedam dana. Preostalu količinu neupotrebljenih kapi nemojte koristiti za iste ili slične simptome, jer se i kapi za oči mogu kontaminirati što može da dovede do ozbiljnih i kombinovanih infekcija očiju.
 • Proveriti na etiketi Vaših kapi ili masti za oči da li je potrebno čuvanje u frižideru.
 • Uvek zatvorite bočicu ili tubu odmah posle upotrebe. Nikada nemojte brisati ili čistiti kapaljku da biste izbegli kontaminaciju.
 • Mnogi preparati za oči izazivaju neznatan osećaj peckanja. Obratite se Vašem lekaru ako taj osećaj traje duže od minut, dva.
 • Masti za oči zamagljuju vid. To je normalan osećaj i trebalo bi da nestane za nekoliko minuta.
 • Nikada nemojte nositi kontaktna sočiva dok koristite kapi ili masti za oči, osim ako je to po uputstvu lekara.
 • Ako Vam je rečeno da koristite i kapi i masti za oči u isto vreme, koristite prvo kapi, sačekajte nekoliko minuta i onda upotrebite mast.