Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

18.11. Evropski dan racionalne upotrebe antibiotika

antibiotici

Antibiotici nisu uvek rešenje

Naučite  kako antibiotici deluju – korisite ih ispravno!

Najčešći uzročnici kašlja i prehlade su virusi. Antibiotici se koriste SAMO ako je u pitanju bakterijska infekcija – ne virusna.

Šest jednostavnih i pametnih činjenica u vezi sa upotrebom antibiotika

1. Antibiotici su lekovi koji spašavaju život
Opravdana, pametna i racionalna upotreba antibiotika je najbolji način da se njihova snaga sačuva za sledeće generacije.

2. Antibiotici su lekovi SAMO za bakterijske infekcije
Ako Vi ili Vaše dete imate simptome prehlade ili gripa, što su virusne infekcije, razgovarajte sa Vašim lekarom ii farmaceutom o lečenju tih simptoma. Ovakvi simptomi se uspešno suzbijaju lekovima koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta a može vam pomoći i povećan unos toplih napitaka.

3. Ne zahteva svaka infekcija uva upotrebu antibiotika
Doktor Vam može pomoći u tretmanu infekcije uva, jer može da prepozna koja se infekcija tretira antibiotikom a koja ne. Prateći Vodiče kliničke prakse, lekar će možda sačekati nekoliko dana pre propisivanja antibiotika, jer u nekim slučajevima je oporavak moguć bez njih.

4. Svako bolno i crveno grlo ne zahteva antibiotik
Samo jedno od petoro dece koje dođe kod lekara sa crvenim grlom ima bakterijsku infekciju koja zahteva antibiotik. Potvrda bakterijske infekcije u grlu se može obaviti jedino laboratorijskim testovima.  

5. Zeleno obojen sekret NIJE znak da je potreban antibiotik
Kako se imuni sistem bori sa infekcijom, tako i sekret menja boju. Ovo je normalno i ne znači da Vama ili Vašem detetu potreban antibiotik.

6. Misliti i o potencijalnom riziku kada se pije bilo koji lek izdat na recept
Primena antibiotika nosi sa sobom i rizik od raznih komplikacija koje mogu da variraju od stomačnih tegoba do ozbiljnih alergijskih reakcija. Svako propisivanje je merenje odnosa korist - rizik, i to je na Vašem lekaru.

Virusi izazivaju bolesti koje antibiotici ne mogu da leče:
• Prehlada
• Grip
• Curenje nosa
• Većina bronhitisa
• Većina sinusnih infekcija
• Neke infekcije uva
Većina ovih stanja obično prolaze i bez lečenja nakon nedelju ili dve. Mnoge infekcije uva takođe prolaze same od sebe. Ako je lekar odlučio da ne propiše antibiotik, posavetujte se sa  farmaceutom koji su to lekovi koji se daju za olakšanje simptoma prehlade.

Uzimanje antibiotika u virusnim infekcijama:
• Neće da izleči virusnu infekciju
• Neće da pomogne da se bolje osećate
• Neće sprečiti da se drugi iz Vaše okoline razbole

Bolesti koje uzrokuju bakterije se obično uspešno leče primenom antibiotika.

• Antibiotici deluju na sve bakterije u Vašem telu, kako na loše, tako i na one koje se normalno nalaze u našem telu. To može da izazove komplikacije kao što su dijareja i vaginalne infekcije
• Antibiotici ponekad izazivaju ozbiljne alergijske reakcije koje zahtevaju hospitalizaciju
• Dugotrajna upotreba antibiotika rezultira rezistencijom na antibiotike, a rezistentne bakterije su jače i teže ih se rešavamo.

One mogu da ostanu u telu i mogu da izazovu teške bolesti koje ne mogu da se izleče antibioticima. Tretman rezistentnih bakterija je komplikovaniji i može da zahteva ostanak u bolnici.

Razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom da saznate više!

Kada uzimate antibiotik, važno je da znate:
1. Antibiotike uzimajte tačno onako kako Vas je lekar savetovao
2. Ne preskačite doze
3. Ne delite Vaš lek sa drugima
4. Antibiotik se pije onoliko dugo koliko Vam je lekar rekao. Ne prestaje se sa uzimanjem ako se poboljšaju  simptomi. Terapija obično traje od 5 do 7 dana.
5. Ne čuvajte antibiotik za kasnije


Uzimajte antibiotike ispravno.