Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

26.09. Svetski dan kontracepcije

kontracepcija

Apoteka Kragujevac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje obeležava Svetski dan kontracepcije 26.09. Kontracepcija predstavlja skup mera i postupaka koje se koriste radi sprečavanja neželjene trudnoće. Postoji širok izbor različitih sredstava za sprečavanje začeća od kojih većinu upotrebljavaju žene. Zahvaljujući ovim sredstvima žena može slobodno da odlučuje da li će i kada da zatrudni.

Osim te osnovne uloge pojedina sredstva služe i kao prevencija infekcije polnih organa. Veliki procenat steriliteta je uzrokovan nasilnim prekidom trudnoće. U razvijenim zemljama najčesće se koristi planiranje porodice kao metod, dok se kod nas veliki broj odlučuje na nasilni prekid trudnoće u nekad veoma sumnjivim uslovima. Svaka kontracepcija mora da ispuni sledeće uslove: Mora da je efikasna – sigurna, da ne ometa normalan tok seksualnog odnosa, da je neškodljiva, da je jeftina i pristupačna i da se lako primenjuje.

Sredstva za kontracepciju se dele na:

•  Mehanička (prezervativ) koji ujedno stiti i od infekcija, dijafragma, cervikalne kapice, intrauterini ulosci (spirala).
•  Hemijsko mehaničke metode tu spadaju spermatocidne masti, vaginalne tablete i globule, vaginalni ulosci , vaginalna ispiranja.
•  Bioloske metode: tu imamo hormonsku kontracepiciju, tablete koje se najvise koriste ali uz obavezan pregled i savet lekara.

Kombinovana hormonska kontracepcija

Po definiciji predstavlja kontracepciju koja se zasniva na primeni sintetskih polnih hormona estrogena i progestagena.

Može biti:
•  Kombinovana oralna kontracepcija
•  Kombinovana transdermalna kontracepcija - flasteri
•  Kombinovana vaginalna - kružni prstenovi
•  Kombinovana hormonska parenteralna, depo-preparati
•  Kombinovana hormonska oralna kontracepcija

Može je bezbedno koristiti veliki broj žena, a posebno se preporučuje:
•  zdravim ženama do 35. godine starosti
•  ženama koje nisu rađale
•  ženama koje ne puše
•  ženama kojima je potrebna efikasna kontracepcija (česti seksualni odnosi, strah od  neželjene trudnoće, duge stabilne veze)
•  žene kojima su značajni tzv. nekontraceptivni pozitivni efekti ovakve kontracepcije (smanjenje inteziteta i  dužine krvavljenja, premenstrualni sindrom, bolne menstruacije, kozmetički efekat).

Postoje i medicinske indikacije za primenu oralne kontracepcije: sindrom policističnih jajnika, bolna menstruacija, poremećaji ciklusa, ponovljene funkcionalne ciste jajnika, premenstruaciona napetost, slučajevi karcinoma jajnika u bližoj familiji, bolovi u maloj karlici uslovljeni endometrijom.

Pre početka korišćenja oralnih kontraceptiva potrebna je poseta ginekologu  koji treba da proceni sledeće:

1. Prisustvo faktora rizika: duboka venska tromboza, plućna embolija, hipertenzija ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje.

2. Opšte zdravstveno stanje i eventualno prisustvo bolesti drugih sistema koji isključuju upotrebu oralnih kontraceptiva (šećerna bolest, migrena, oboljenja jetre, sumnjive promene u dojkama).

3. Ginekološku prošlost žene (spontani - namerni pobačaji, trudnoće, porođaji, vanmaterične trudnoće, karakter ciklusa, prethodna ginekološka oboljenja).

4. Da li potencijalna korisnica oralnih kontraceptiva uzima lekove koji mogu da poremete njihov efekat (rifampicin, fenitoin, barbiturati, primidon, topiramat, oksakarbazepin, grizeofulvin, antiretrovirusna terapija).

5. Veličinu rizika za nastanak seksualno prenosivih infekcija (uključujući i HIV) i tada savetovati obavezno dvojnu zaštitu (oralni kotraceptiv i kondom).

Pri propisivanju preparat za oralnu kontracepciju prednost se daje preparatima sa niskom ili vrlo niskom dozom hormona.

Higijenska gumica (prezervativ)

Metod sprecavanja zaceca pomocu mehanicke prepreke se u muskarca sastoji u koriscenju tanke gumene obloge koja se navlaci na polni ud u erekciji pre prodiranja u vaginu žene I prilikom izbacivanja semena ono se zadrzava u vrhu prezervativa. Prednost ovog načina kontracepcije je efikasnost i jednostavan način primene, nije štetno po zdravlje. Klinički testovi su pokazali da pravilna i stalna upotreba prezervativa od lateksa deluje kontracepcijski u 95-98% slučajeva. Takođe, druga klinička istraživanja potvrđuju da pravilna i stalna upotreba prezervativa od lateksa visokog kvaliteta efikasno štiti od HIV-a, drugih polno prenosivih bolesti, kao i od neplanirane trudnoće.

mr ph. Ivan Pavlović
farm. tehn. Dragana Janićević