Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

12.09. Svetski dan oralnog zdravlja

oralnozdravlje

ORALNO ZDRAVLJE podrazumeva „stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući i zdravlje svih delova usne duplje koji učestvuju u žvakanju”.

Funkcije oralnog zdravlja su:

1. žvakanje
2. govor
3. estetika

Vaše oralno zdravlje je bitan deo vašeg opšteg zdravlja. Istraživanja pokazuju da mogu postojati veze između bolesti lokalizovanih u usnoj duplji i ostalih zdravstvenih problema kao sto su bolesti srca, očne bolesti, prevremeni porođaj trudnica kao i podhranjenost novorođenčeta.U usnoj duplji mogu postojati prikrivene pretnje vašem oralnom zdravlju kao što su oboljenja desni, zubni kvar na korenu zuba i drugim slabije vidljivim i dostupnim mestima na zubnoj površini, infekcije, i kancer mekog tkiva usne duplje. Ukoliko se ne sprovodi redovna kontrola ove pretnje mogu dovesti do izuzetno bolnih stanja, gubitka zuba i ozbiljnih zdravstvenih implikacija. Samo Vaš stomatolog poseduje znanja, veštine i obučenost da otkrije i zbrine sve vaše potrebe u vezi oralnog zdravlja.

Vi i vaš stomatolog imate isti cilj - da vaši zubi i desni budu zdravi koliko je god to moguće, zato je potrebno da redovno komunicirate u vezi vašeg oralnog zdravlja, plana i rasporeda zbrinjavanja u skladu sa vašim potrebama. Ključna uloga je na vama time što ćete: imati redovne stomatološke preglede, dnevno čistiti zube četkicom i koncem, izbegavati pušenje, obaveštavati svog stomatologa o trenutnom opštem zdravstvenom stanju, pričati sa njim o mogućnostima za zbrinjavanje, kao i o svakom stomatološkom problemu koji može da Vam se pojavi.

Svakome je potreban redovan preventivni stomatološki pregled. Čak i ukoliko ste redovni u četkanju vaših zuba i korišćenju konca, vaši zubi i desni iziskuju negu od strane stručnog stomatološkog osoblja. Regularan stomatološki pregled na svakih šest meseci je najbolji način da se uverite da su vaše desni i zubi zdravi. Šestomesečnim pregledom omogućićete Vašem stomatologu da dijagnostikuje bilo koji problem kao i da preuzme preventivne mere koje bi sprečile njegov razvoj. Vaš stomatolog je obučen da uoči bilo koju neuobičajenu pojavu u vašim ustima, ždrelu ili na vratu, uključujući oralne manifestacije raznih bolesti, maligne procese, zapaljenja, rane faze bolesti desni, oštećene plombe, kao i karijes. Pregledi su podjednako važni ukoliko nosite proteze, imate implantate, ili uzimate lekove koji na bilo koji način utiču na stanje vaših usta, kao što je izazivanje osećaja suvoće usta ili otečenosti desni. U zavisnosti od toga koliko ste posvećeni održavanju vaših zuba i desni, problema koji su zatečeni i terapije koju treba sprovesti, koliko brzo se kamenac taloži na vašim zubima itd. Vaš stomatolog ce Vam preporuciti kojom frekvencom cete odlaziti na redovne kontrolne preglede.

Kako pravilno čistiti zube?

Korištenje četkice za zube sa fluoridnom pastom dvaput dnevno pomoćiće Vam da održite zube i usta zdravim. U ustima čoveka prisutne su bakterije koje žive na zubima, desnima, usnama i jeziku. Neke bakterije su korisne ako nastanjuju pravo mjesto u pravo vreme i u pravim količinama. Našem tijelu potrebne su te “prijateljske bakterije” da bi funkcionisalo. Druge bakterije mogu biti štetne i uzrokovati probleme, posebno ako se prikače, u vidu plaka, na gleđ koja pokriva zube.

Plak čine naslage bakterija koje prekrivaju zub. Ove bakterije hrane se šećerima iz hrane i pića, i proizvode kiseline koje razgrađuju gleđ i uzrokuju propadanje zuba (karijes).
Plak se formira ako pravilno ne četkate zube i desni, omogućavajući razmnožavanje bakterija. Plak doprinosi razvoju bolesti desni, propadanju zuba i nastajanju karijesa.

Saveti o četkici za zube.

Zamenite četkicu za zube na svaka tri meseca. Dovoljno je da četkica bude srednje tvrdoće (medium) a veličina glavice tolika da prekriva površine dva susedna zuba. Nikada nemojte deliti četkicu za zube sa drugom osobom jer to nije higijenski. Poželjno je tri puta dnevno prati zube ali zadovoljavajuce je i dva puta dnevno. Koristeći pastu za zube sa fluorom, dovoljno dugo, duze od 5 min, intezitetom srednje jačine kako se ne bi mehanicki povredile desni (meko tkivo oko zuba).

Da li treba da koristim električnu ili običnu četkicu za zube?

Važno je koji tip četkice za zube koristite. Za većinu odraslih osoba, četkica sa malom glavom i kompaktnim, ukošenim nizom dugih i kratkih dlačica oblog vrha je sasvim dobar izbor. Srednje tvrde dlačice su najbolje za većinu osoba dok su mekane isključivo u osoba sa paradontološkim problemima. Ako niste sigurni, posavjetujte se sa svojim stomatologom.

Koju pastu za zube treba da koristim?

Sredstva za čišćenje i čestice u pasti za zube pomažu da se ukloni plak sa zuba, održavajući ih čistim i zdravim. Većina pasti za zube sadrži fluor, koji pomaže da se spreči i kontroliše karijes. Važno je da pasta ima pravu i dovoljnu koncentraciju fluora za Vas i za Vaše dete. Na pakovanju paste za zube pročitajte koliko fluora svaki proizvod sadrži.

Deca do tri godine: koristite samo trag paste za zube koji ne sadrži manje od 1,000ppm (delova po milionu) fluora. To znači da možete koristiti malu količinu porodične paste za zube, i da ne morate kupovati posebnu dečju pastu.
Deca od tri do šest godina: koristite količinu paste za zube veličine graška koja sadrži 1,350-1,500ppm fluora.
Odrasle osobe: koristite pastu za zube koja sadrži najmanje 1,350ppm fluora.

Saveti za četkanje zuba.

Britanska fondacija za dentalno zdravlje pruža sledeće savete o pravilnom načinu četkanja zuba:

Postavite glavu četkice na zube, a zatim malo nagnite vrhove dlačica četkice tako da budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Pomerajte četkicu kružno, po nekoliko puta po svim površinama svakog zuba. Krecete sa desne na levu stranu, najpre u gornjoj pa u donjoj vilici u pravcu kazaljke na satu.
Četkajte spoljasnje površine svakog zuba gornje i donje vilice, držeći četkicu pod nagibom u odnosu na liniju desni. Koristite istu metodu na unutrašnjim površinama svih zuba. Očetkajte grizne površine svih zuba. Da biste očistili unutrašnje površine prednjih zuba, postavite četkicu vertikalno i napravite nekoliko manjih kružnih pokreta sa vrhom četkice. Nakon toga očetkajte jezik da biste osvežili dah i očistili usnu duplju otklanjajući bakterije.

Četkica ne može da pokrije potrebnu površinu niti je dovoljno čvrsta da bi efikasno očistila jezik. Štaviše može izazvati gadjenje. Preporučljivo je koristiti čistač za jezik (metalni ili plastični) čiji je oblik takav da ne izaziva gadjenje prilikom upotrebe. Zato su čistači za jezik pri vrhu uzani a kraci se pružaju u širinu. Na ovaj način je obezbedjena maksimalna udobnost uz istovremeno pokrivanje čitave površine jezika tokom čišćenja. Uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim delom posegnite do samog korena jezika (jezik je ispružen van). Stružite jezik prema napred 4-5 puta. Svaki put isperite belu sluz sa čistača. Na kraju dobro isperite usta.

Četkanjem zuba postiže se samo 30 % do 40 % čistoce usne šupljine!!!! Zato je potrebno koristiti pomoćna sredstva u odrzavanju oralne higijene a samim tim i zdravlja vasih usta!!!!

Kako koristiti konac za zube?

Svrha konca za zube nije samo da se otkloni hrana koja je ostala između zuba – redovnim korišćenjem konca za zube može se umanjiti rizik od bolesti desni, kao i otkloniti loš zadah eliminišući bakterijske naslage (plak) koje se formiraju uz rub desni.

Uzmite 30-45 cm konca za zube i zategnite ga tako da između prstiju imate otprilike 10 cm konca. Umetnite konac između zuba i u područje između zuba i desni koliko god je to moguće.
Napravite 8 do 10 pokreta koncem, gore-dole između svakog zuba, da biste otklonili ostatke hrane i plak (naslage). Koristite konac za zube najmanje jednom dnevno. Najznačajnije vreme za njegovo korišćenje je pre odlaska na spavanje. Konac možete koristiti pre ili posle četkanja zuba.

Da li treba da koristim tečnost za ispiranje usta?

Tečnosti za ispiranje usta koje sadrže fluor mogu biti korisne. Neke tečnosti mogu sadržati hlorheksidin ili druge antiseptičke sastojke koji mogu poboljšati kontrolisanje plaka i zdravlje desni kada se koriste uporedo sa četkanjem zuba ili same ako iz nekog razloga niste u situaciji da operete zube.

Mnoge tečnosti za ispiranje usta sadrže alkohol te nisu preporučljive za decu koja je mogu slučajno progutati. Ako koristite tečnost sa alkoholom, može doći do isušivanja usta i pucanja usana zbog isušujućeg delovanja alkohola – to ćete najbolje izbjeći korišćenjem bezalkoholne tečnosti za ispiranje usta.

Male pomoćne stvari.

Čačkalice – izbegavajte korišćenje čačkalica jer možete oštetite desni i uzrokovati infekciju. Konac za zube je nežniji po zube i desni.

Interdentalne četkice – predstavlja bolji način da čistite prostor između zuba od čačkalica.

Tablete za otkrivanje plaka – ove tablete deluju tako što boje plak u plavo ili crveno. Pošto tablete boje sve bakterije, a usta čoveka sadrže puno i korisnih bakterija, jezik i desni će takođe biti obojeni. Nije potrebno da čistite boje, ali s obzirom da se boja može u ustima zadržati nekoliko sati, najbolje je ove tablete koristiti pre spavanja.

Zapamtite, samo stomatolog može da vam pruži sve informacije i usluge koje su potrebne da biste održali vaše zube i desni zdravim za život. Naravno, Vi imate svoju bitnu ulogu u ovome. Budite partner u zdravlju vaših usta i zuba. Redovno posećujte svog stomatologa.

Dr Marija Kostić